onsdag 24 mars 2010

Dag 518: Barbatokljug!

Det är så man baxnar. Ju djupare man dyker i arkiven ju närmare är man att drunkna av chocken. Tror jag får se detta som ett provjobb - skjutjärnsjournalist. Och utan att klappa mig själv för mycket på ryggen är det bara att konstatera att jag gör ett jävla bra jobb! Om ett år är det jag som står där med guldspaden!


De har verkligen putsat fasaden. Helt godtyckligt har de kommit fram till vilka som ska, och inte ska, visas upp i rutan och i böckerna. Han som gillade konst, Barbaskön, minns ni va? Men Barbastön då? Nej, precis. Honom har de lämnat utanför!

Barbahög? Barbabög? Nej nej. De fick vi aldrig lära känna. I bland tycks censuren vara helt obegriplig. Ni kommer ihåg Barbafin? Gullig liten tjej, men de har redigerat bort hennes tvillingbror, Barbagabardin, bara för att det inte kändes moderiktigt att ha en som gick i gabardinoverall programmet igenom!!

Barbastark minns vi alla, men Barbaknark togs bort direkt. Han var aldrig aktuell för att visas upp i rutan. Tydligen var det så att Barbahög och Barbaknark rökte en del gräs i unga år, sen klev Barbaknark över på tyngre grejor. Nu knallar han tydligen runt på Paris gator och säljer horse.

Den musikaliska Barbalala hade ju även hon en tvillingsjäl, Barbablabla, som tjatade hål i huvudet på var och varannan Barba med massa meningslöst nonsens. Var inte tyst en sekund! Vid något tillfälle verkar det som att brutit ut ett rejält handgemäng mellan Barbahög och Barbablabla, vilket resulterade i att Barbablabla lämnade ensemblen frivilligt, tillsammans med påläggskalven Barbapastej. Ingen av dem har sett sedan dess.

De kanske mest chockerande uppgifterna (enligt ännu ej bekräftade källor) är att Barbapapa själv inte skulle vara far till alla Barbabarnen! Detta skulle i så fall göra hela serien till en lögn. Initierade personer i den innersta kretsen gör naturligtvis allt för att dölja detta. Att ändra Barbapapas namn till Barbastyvpappa skulle vara förödande för hela serien, för att inte tala om att ändra Barbamama till Barbaslampa.


Barbastyvpappa till vänster, Barbaslampa till höger.

3 kommentarer:

  1. Det här är hur bra som helst!!

    SvaraRadera
  2. Hela min barndom håller på att rivas sönder. Sluta forska djupare kring mina idoler. Låt mig tro att allt är frid o fröjd i barbaland!

    Däremot får du gärna släktforska i mumindalen... Har aldrig gillat lilla My och snusmumriken. Tror att de är föräldrar till fillifjonkan!

    SvaraRadera
  3. Kan bekräfta att hon är en riktig slampa...:P

    SvaraRadera